FLASHBACK: NATALIE IMBRUGLIA – Torn

by
Posted July 20th, 2012 at 11:02 pm

In 1997, una din revelatiile anului la nivel mondial venea din Australia, cand Natalie Imbruglia isi facea debutul in muzica prin intermediul unui cover pentru piesa “Torn” a trupei Ednaswap, care la inceputul anilor ’90 nu crease mare valva. Coverul a fost inclus in “Left Of The Middle”, albumul de debut Natalie Imbruglia, vandut in peste 6 milioane de cópii, detinator a trei Discuri de Platina in Japonia si doua in Statele Unite si Canada. In timp ce tot in Canada si alte cateva tari europene, piesa a devenit hit de no 1, de asemenea a ocupat prima pozitie pret de 11 saptamani in Hot 100 Airplay si doar un loc 42 in Billboard Hot 100. Iar asta pentru ca in acea perioada criteriul pe baza caruia o piesa putea accede in clasament consta atat in numarul difuzarilor pe radio, cat si in cifra vanzarilor. Ori “Torn” conta pe difuzari masive, dovada statea pozitionarea suprema in Hot 100 Airplay, insa ca single, in Statele Unite a fost lansat abia un an mai tarziu. Si chiar daca scazuse in popularitate, un record tot a fost atins, acela al celei mai lungi prezente in Billboard a unui cantec ce apartine unei artiste, respectiv 44 saptamani de clasament. In UK in schimb, unde de altfel a si fost inregistrat, a ramas in istorie ca fiind al doilea cel mai vandut single care nu a atins no 1-ul.

In ceea ce o priveste pe Natalie, afirma despre “Torn” ca a fost un succes sosit pe neasteptate, in legatura cu care avea senzatia ca nu i se cuvine pe deplin. In conditiile in care cu un an inainte o alta versiune a piesei fusese lansata de cantareata norvegiana Trine Rein, care nu s-a facut remarcata, plus faptul ca “Torn” era singura piesa de pe “Left Of The Middle” la a carei compozitie ea nu a contribuit. De asemenea, a existat si un conflict cu un om de radio britanic care initiase impotriva ei o adevarata campanie de discreditare, promovand ideea de plagiat. Fara efect insa, vanzarile in Marea Britanie depasind doua milioane de exemplare. Perioada imediat urmatoare a fost una de pauza pentru Natalie, in ciuda contractului cu casa de discuri, dar acea pauza, de un an mai exact, a fost dedicata compunerii unor cantece, numai ca unele de-a dreptul groaznice dupa cum le-a catalogat chiar ea. Acestora le-au urmat altele, mult mai in tihna pregatite, 4 ani le-au fost alocati, si lucrate la modul profesionist. Despre albumul “White Lilies Island”, este vorba, lansat in 2001. Ca lead single a fost ales “That Day”, ceva prea putin comercial, o piesa in care este adoptata o atitudine sfidatoare, in care “se pune punctul pe i” si despre care Imbruglia afirma ca o defineste cel mai bine si voia ca publicul s-o asocieze cu ea. Astfel ca primul single de pe acest album a atins top 20 in clasamentele britanice, pentru ca mai apoi urmatoarele doua sa aiba un curs descendent. Important de mentionat e ca promovarea “White Lilies Island” venea dupa 4 ani de la lansare, timp in care artista s-a dedicat proiectelor cinematografice. Desi revenirea in muzica nu s-a reflectat intr-o crestere a vanzarilor, de referinte pozitive nu a dus lipsa, de exemplu Bono de la U2 a trecut-o pe o lista a “artistelor de calitate”.

Faptul ca al doilea album nu s-a ridicat la nivelul primului, nu a descurajat-o pe Natalie Imbruglia, care din nou s-a indepartat de peisajul muzical pentru a pregati albumul cu numarul trei cu care a revenit in 2004, cu o intarziere de un an din cauza unei interventii chirurgicale pe corzile vocale. “Counting Down The Days” i-a adus pentru prima data primul loc in topul vanzarilor din Marea Britanie si un prim turneu european de promovare, cu single de referinta “Shiver”.

In 2007, cei 10 ani de la debut au fost marcati prin lansarea “Glorious – The Singles 97-07″, iar cel de-al patrulea album si ultimul pana in acest moment se numeste “Come To Life” si este din 2009. De atunci, Natalie Imbruglia s-a aflat in pozitia de jurat in cadrul The X Factor Australia si si-a asociat imaginea cu diverse branduri.

La succesul “Torn”, pe langa sound-ul soft, versurile care vorbesc despre o relatie amoroasa sfarsita prost si acea chitara solo de la final, un principal atu in fata celorlalte versiuni, cel mai mult a contribuit stilul Natalie Imbruglia. Stil care s-a si putut vedea in cadrul videoclipului, astfel ca piesa a fost mereu asociata cu imaginea acelei fete rebele cu ochi mari si parul scurt care canta despre dezamagirea ei in dragoste si aparea alaturi de actorul britanic Jeremy Sheffield. Si pe care ne-o amintim acum, aducand in Heavy Rotation | FLASHBACK, “Torn”. Natalie Imbruglia.

FLASHBACK: ENIGMA - Sadness
FLASHBACK: ALANIS MORISSETTE - Ironic
FLASHBACK: CHICANE - Offshore
FLASHBACK: MC HAMMER - U Can't Touch This
 
 
Add a commentGet a Gravatar

* Name

* Email Address

Website Address

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>
Stay Connected

RADIO CHART
Highlights
Friends

Around The Site

Follow Heavy Rotation on Mixcloud Categories
Archives
Tags
STAY UP TO DATE

Admin Panel