FLASHBACK: ALANIS MORISSETTE – Ironic

by
Posted November 23rd, 2012 at 1:11 am

“Ironic” marcheaza cel mai tare debut al unui artist din sfera pop rock, pozitionand-o pe Alanis Morissette si al ei prim album lansat in afara Canadei, “Jagged Little Pill”, pe primul loc in topul vanzarilor de peste tot, in cifre tradusa treaba asta insemnand peste 30 de milioane de cópii. La pachet cu difuzari obsesive la radio si un videoclip cu Alanis Morissette in cvadruplu rol intr-o… masina. Ceva nu extraordinar, dar original pentru mijlocul anilor ‘90. Si cum tot ceea ce se dovedeste un mare succes devine prada pentru critici, au aparut pareri. Multe pareri asupra versurilor – despre ciudateniile si paradoxurile vietii  - care, cica, rasturnau ceea ce inseamna prin definitie ironia, intrucat cateva dintre situatiile descrise acolo ar fi de discutat daca sunt sau nu ironice. Raspunsul dat de Alanis Morissette, anterior autodeclarata o “regina a erorilor”, a fost ca “Ironic” nu este o piesa plina de ironii, iar asta o face, de fapt, ironica. Plus ca versurile fusesera scrise cu ceva vreme in urma, cand nu avea mai mult de 20 de ani. In ceea ce priveste media, VH1 s-a conformat replicii, conchizand ca niciodata canadienii nu se dezic de firea lor polivalenta, in vreme ce revista Los Angeles Weekly a declarat-o cea mai proasta piesa a anilor ’90, decada care, in opinia tabloidului, nu a stralucit oricum din punct de vedere muzical. Si punand la socoteala criticile aduse versurilor, de la  “Ironic” la “Idiotic” nu a fost decat un pas. Dar, la 10 ani dupa, “Jagged Little Pill” a avut parte de o versiune acustica, iar atunci printre versurile “Ironic” a fost strecurata o modificare undeva pe la ultima strofa. O “ironica” modificare.

“Jagged Little Pill” a fost primul album cu casa de productie a Madonnei si a marcat orientarea lui Alanis Morissette catre pop rock si, totodata, devenirea ei componenta rock din asa-numita “triada muzicala canadiana”, alaturi de pop-ul lui Celine Dion si country-ul Shaniei Twain. “Ironic” este al treilea single lansat international, dupa “You Oughta Know” si “Hand In My Pocket”, toate super-piese compuse de Alanis Morissette in colaborare pe partea de productie cu Glen Ballard, “fratele ei spiritual”. Ca intreg “Jagged Little Pill” de altfel, album de pe urma caruia Morissette si-a insusit faima de “feminista nesuferita”, autoarea unor versuri destul de indraznete, scrise “ca la 20 de ani”.

In ciuda unlike-urilor criticilor si polemicilor de la acea vreme, “Ironic” de la Alanis Morissette a fost un veritabil hit de heavy rotation atunci, numa’ bun de Heavy Rotation | FLASHBACK acum.

FLASHBACK: NICK CAVE AND THE BAD SEEDS feat KYLIE MINOGUE - Where The Wild Roses Grow
FLASHBACK: WILL SMITH / Gettin Jiggy Wit It
FLASHBACK: BLONDIE - Maria
FLASHBACK: NICK CAVE & THE BAD SEEDS feat. KYLIE MINOGUE - Where The Wild Roses Grow
 
 
Add a commentGet a Gravatar

* Name

* Email Address

Website Address

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>
Stay Connected

RADIO CHART
Highlights
Friends

Around The Site

Follow Heavy Rotation on Mixcloud Categories
Archives
Tags
STAY UP TO DATE

Admin Panel