FLASHBACK: 2PAC & DR. DRE – California Love

by
Posted December 22nd, 2012 at 12:00 pm

Arhiva –> an 1996 –> zona hip hop –> litera/cifra T/2. De aici extragem remember-ul saptamanii, de la 2Pac (Tupac), “California Love”. Piesa de “incalzit motoarele” in cadrul party-urilor din a doua jumatate a anilor ’90 incepand, de altfel asociata cu ideea de party, rappereala, bautura si femei. Asta in functie de varianta de videoclip la care se face referire. Doua la numar, pe care o sa ni le amintim, deocamdata ne ocupam de capitolul istorie. Si se cuvine sa mentionam ca readucem in atentie unul dintre cei mai de succes si influenti rapperi, al carui nume sta alaturi de cele ale marilor artisti care au sfarsit prematur, lasand in urma lor o adevarata mostenire muzicala, dar, in acelasi timp, si venituri uriase caselor de discuri fiindca, lucru stiut, tot ce e tragic vinde. Mereu angrenat in tot felul de activitati sociale, versurile lui 2Pac vorbeau despre ce inseamna sa cresti inconjurat de violenta, viata in ghetou, rasism sau cunoscuta rivalitate din hip hop intre Coastele De Est si De Vest ale Statelor Unite. Cu peste 75 milioane de unitati vandute, scotea cate un album pe an si a lasat suficient material inregistrat cat pentru 6 albume postume cu piese nou noute. “California Love” a fost singurul no 1 inregistrat in State si primul hit de top 10 in UK, atingand prima pozitie a clasamentelor din Regat la 9 ani dupa moartea sa cu “Ghetto Gospel”, alaturi de Elton John. In vreme ce “All Eyez On Me” a fost primul dublu album lansat de un rapper.
Inainte de “California Love”, pentru 2 Pac lucrurile nu erau tocmai roz intrucat, implicat fiind intr-un viol, isi insusise cea mai mare condamnare pe care vreun rapper o primise pana la acea vreme, cu o cautiune ce ii era imposibil s-o achite. Salvarea a venit atunci de la Suge Knight, boss-ul Death Row, casa de productie de pe Coasta de Vest. Adesea considerat instigatorul razboaielor Est-Vest, acesta a profitat de conflictul in care se afla 2Pac cu concurenta new-yorkeza Bad Boy Records, in speta Notorious B.I.G. si P. Diddy, Puff Daddy pe atunci, si a fost el cel care l-a scapat pe 2Pac de inchisoare cu pretul unui contract pentru 3 discuri cu casa din L.A.. Astfel ca la cateva ore de la iesirea pe poarta inchisorii, 2Pac se afla deja in studio. Astea sunt imprejurarile in care si-a facut aparitia celebrul dublu album “All Eyez On Me”, dar, si mai interesant e ca piesa de ne-o amintim acum, California Love”, nu i-a apartinut lui 2Pac. O avea deja Dr. Dre, pe atunci asociat in cadrul Death Row Records cu Suge Knight, si cum nu-l avea in gratii pe 2Pac, a fost practic obligat de Knight sa faca modificarile necesare in compozitia piesei pentru ca “noua achizitie” sa-si aduca partea de rapp iar in felul acesta sa-si spele imaginea, si, totodata, sa-si faca botezul in cadrul casei de discuri.
Ziceam ca exista doua variante de videoclip pentru “California Love”. Conceptul ii apartine sotiei lui Will Smith, Jada Pinkett, care ar fi si regizat, daca nu intervenea gelozia lui Will, alimentata fiind de relatia consoartei cu rapperul, autodeclarati “amici platonici”. A ramas in istorie ca cel mai scump videoclip al acestui gen muzical, cu un buget estimat la de patru ori Mad Max. SF care a si fost sursa de inspiratie, clipul prezentand California post-apocalipsa.

Cealalta versiune e cu petreceri, bautura, masini si fete, si reprezinta continuarea primeia, fiind pentru un remix “California Love” ce apare pe “All Eyez On Me”.

O dubla productie care a facut istorie si, in acelasi timp, ultimul videoclip inregistrat de 2Pac. Indiferent de varianta, ca este cea a originalului sau a remixului, este pentru “California Love”, piesa de care ne amintim cu placere saptamana aceasta in Heavy Rotation | FLASHBACK.

FLASHBACK: ENIGMA - Sadness
FLASHBACK: WHITNEY HUSTON - My Love Is Your Love
FLASHBACK: SEAL - Crazy
FLASHBACK: WES - Alane
 
 
Add a commentGet a Gravatar

* Name

* Email Address

Website Address

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>
Stay Connected

RADIO CHART
Highlights
Friends

Around The Site

Follow Heavy Rotation on Mixcloud Categories
Archives
Tags
STAY UP TO DATE

Admin Panel